Stjärnsund

Leva här

 

Stjärnsundsbygden är så mycket liv! Stjärnsund har ett levande, aktivt föreningsliv, kulturliv, familjeliv, naturliv, djurliv, musikliv, matliv. En unik plats att leva och bo på med så mycket möjligheter, natur, vatten, skog och öppna, kreativa, välkomnande människor som det är lätt att få kontakt med.

 

Stjärnsund har alltid varit öppet för nya idéer och blev faktiskt Sveriges industrialisms vagga, när Christopher Polhem och

Gabriel Stjercrona grundade detta bruk 1699  - Stjärnsund brukar kallas ”det vita bruket” med sina vitputsade

herrgårdsbygnader och är Dalarnas bäst bevarade 1700-talsbruk.

 

Det som utmärker Stjärnsunds befolkning fortfarande är en

entreprenörsanda och nyfikenhet på att förverkliga idéer

och samskapa hållbara projekt och lära ut i samklang

med naturen, i en anda av kontakt och välvilja.

 

Det klart, vi har utmaningar som alla, men att det finns så

många generationer, yrkesgrupper, intressen, språk,

intellektuella och praktiska kunskapsbanker att

tillgå i en så liten bygd som Stjärnsund är unikt.
 

Så vi ser det som en ledstjärna att lösa det mesta och

se med acceptans och kärlek på varandra. Varmt välkomna

hit för att skapa ännu mera liv tillsammans i Stjärnsund.

 

 

 

Att göra

 

Bastu - Bokas här

Dansa - Öppna danskvällar på Fridhem

Dansproduktion - KORDA Art in Motion

Elljusspår (längdskidor eller jogging) - SAIF

Fotbollsplan - SAIF

Fiskekort - Husby Norra Fiskevårdsområde

Gym - SAIF

Husbyringen - Visit Dalarna

Kanot och minigolf - Stjärnsundskiosken

Långfärdsskridskor - Långfärdsskridskor i Stjärnsund

Vandringsleder - Naturkartan

Musik - Folkmusikfesten i Stjärnsund

Yoga - Yoga i Stjärnsund med omnejd

 

Årliga evenemang

 

Midsommar - Vid Folkets hus och Österby bygdegård med musik, dans och fika (tider brukar annonseras på Stjärnsunds nytt (https://www.facebook.com/stjarnsundsnytt/).

Bruksmarknad - Orkester underhåller. Lördagar kl. 11 14, 30 juni t.o.m. 18 augusti. Skördemarknad 8 September

Folkmusikfesten i Stjärnsund - Första helgen i Augusti

Julmarknad i Smedjan - 2'a advent

Art in Motion Sommarutställning - KORDA i Stigsbo

Pimpeltävling - Stjärnsundskiosken

 

Föreningar

Folkets Hus - Bygdens äldsta förening, bildad 1907, välkomnar er till vår vackert belägna folkpark. Söker ni lokal för bröllopsfest, 50-års kalas, dop, danstillställning eller annan festlighet? Vi har lokalen!

Plats för 100 personer i stora salen, utedansbana med tak, generösa ytor och storslagen utsikt.

Hyr några timmar eller en hel helg. Välkomna!

Kontaktperson: Jacob Dahlfors, 070 539 64 24

 

Folkmusikfesten - Föreningen har till uppgift att arrangera Folkmusikfesten i augusti varje år, samt att på andra sätt stimulera intresset för folkmusik och bidra till det lo- kala musik- och kulturlivet Verksamheten bygger på en mix av tradition, nyskapande och mångfald. Vi sammanför musikutövare från olika håll i nya konstellationer och vill att folkmusiken ska berika och berikas av andra musikgenrer och konstformer.

Vid sidan av folkmusikfesten arrangerar föreningen ibland konserter, danskvällar, kursdagar m.m.

Återkommande är Midvinterstämman på herrgården 28 december varje år. Spelmanslaget Korsmora spelmän, som bildades inför den första Folkmusikfesten 2005, övar regelbundet på brukskontoret.

Du är varmt välkommen att delta i och stötta vår verksamhet!

Hemsida: www.folkmusikfestenistjarnsund.se

Kontaktperson: Helena Kåks, helena.kaks@gmail.com

 

KORDA - Art in Motion erbjuder Sommarutställning med nationella och internationella bildkonstnärer, Dansföreställningar i trädgården, Residens med bildkonstnärer, dansare, musiker och författare, DANSLUST skapande program för barn, ungdomar och asylsökande.

Hemsida: www.korda.org

Kontaktperson; Linda Forsman 070 206 93 37, info@korda.org

 

Österby bygdegårdsförening - Personer som är fast boende i byarna Kallbäck, Rörshyttan, Österbyn, Västerbyn och Östansjö är automatiskt medlemmar. Bygdegården är en naturlig samlingsplats för alla i bygden. Här anordnas evenemang där alla intresserade är välkomna. Det gäller kvällar för nöje och samvaro samt evenemang inom kulturområdet, såsom teater och musikkvällar. Gården hyrs också ut till föreningsmöten och enskilda som önskar ordna aktiviteter eller fester.

Hemsida, https://bygdegardarna.se/osterby/

Kontaktperson; Anna Eriksson 070 517 46 18

 

Polhemssällskapet - Den 15 mars 1988 bildades Polhemssällskapet då Stjärnsunds AIF ombildade sin kultursektion till en fristående förening som fick namnet Polhemsstiftelsen. Föreningen heter numera Polhemssällskapet. SAIF beslöt vid bildandet att föreningen ska ha som ändamål att;

✓ stödja forskning om och åskådliggörande av Stjärnsundsbygdens historia,

✓ verka för att bevara kulturmiljön,

✓ verka för Stjärnsund som ett levande samhälle.

Polhemssällskapet har under åren bl a medverkat till att Smedjan, Stora Herrgården och den gamla butiksfastigheten, numera Husbyringens besökscentrum, restaurerats, samt att den gamla transformatorbyggnaden nu inrymmer Stjernsund Brygghus. Föreningen har även arrangerat en rad kulturarrangemang i Smedjan och Stora Herrgården, medverkat vid bildandet av Stjärnsunds Trädförening och administrerat Bruksmarknaden, bara för att nämna

något av vad som uträttas under de senaste 30 åren.

Kontaktpersoner: Hans Dahlfors 0702 81 80 28, Robert Goude 073 956 38 80

 

Permakultur Stjärnsund - Permakultur Stjärnsund är ett nätverk av olika verksamheter och projekt i lokalsamhället runt Stjärnsund. Vi lever och samverkar för en levande ekologisk landsbygd, bygger upp visningsträdgårdar och forskningsplatser, anordnar gemensamma arbetsdagar samt arrangerar kurser och studiebesök om allt från permakultur och skogsträdgårdar till ”tiny home” byggande. Föreningens permakulturbibliotek med böcker, forskningsrapporter, tidningar, filmer och utbildningsmaterial om permakultur hittar du i trädgården utanför Fridhem i Stjärnsund. Föreningen driver även ett Leaderfinansierat projekt med mål att skapa en gång/cykelväg mellan Stjärnsund och Rörshyttan samt att längs denna anlägga en mångfaldsstig, grillplats med vindskydd och utegym för att förbättra möjligheterna till trygg och säker motion och rekreation i de vackra omgivningarna.

Hemsida: https://stjärnsund.nu/

Kontaktperson: Rebecka Törnqvist, e-post: rebecka.tornqvist@gmail.com

 

SAIF Stjärnsunds Allmänna Idrottsförening -

Vinter eller sommar!

Du kan alltid göra mycket med oss.

Plogad bana på Grycken, Elljusspår med skidspår, Skidkul för barn mm

På sommaren: Vänskapsfotboll, Volleyboll, Vandringar mm

Hela året: Gym, Yoga, Chi-gong

Läs mer på vår FB-sida, https://www.facebook.com/stjernsundsallmannaidrottsforening

och  gruppen https://www.facebook.com/groups/135948953782000

Gå in på vår hemsida https://www.stjernsund.com/

Bli medlem!

Kontaktperson: Lars Näslund 072-403 22 77

Mail: info@stjernsund.com

 

Stiftelsen Stjärnsund - Stiftelsen Stjärnsund driver till största delen genom ideellt engagemang Fridhems vandrarhem, kursgård, ekoskafferi, konstgalleri, odling samt en mångfaldsträdgård som är öppen för allmänheten. Vi hyr även ut lokaler, exempelvis till bröllop eller konferenser. Vi som arbetar med verksamheten är i alla åldrar och träffas regelbundet i olika konstellationer för att umgås, arbeta och vara kreativa. Vi delar gemensamma måltider, yoga, dans, filmvisning, pysselkvällar eller annat som någon känt sig inspirerad att anordna. Aktiviteterna skiftar med årstid och mycket skapas ur spontanitet och lekfullhet. Tillsammans bidrar vi till en härlig och accepterande  atmosfär med utrymme för växande och kreativa idéer.

Hemsida: www.frid.nu

Telefon: 0225-800 01, Vandrarhemmet 073-922 96 86

Mejl: fridhem.stjarnsund@gmail.com

 

Stjärnsunds Badhusförening - Lördagen den 5 maj 1935 bildades Stjernsunds Badhusförening, som fick i uppgift att ordna ett badhus på bruket. Så gjordes och bygdens innevånare fick tillgång till såväl karbad som bastubad. Idag driver föreningen sin verksamhet i Sundsgården. Bastun håller öppet lördagar kl 16.00 - 17.30 för damer och 17.31 - 19.01 för herrar. Välkommen till bastun!

Bokas genom Stjärnsunds Kiosken. Stängt sommartid.

Kontaktpersoner: Robert Olinder 070 268 29 81, Claes Hellqvist 070 482 89 60

 

Stjärnsunds Trädförening - Trädföreningens mål är ett grönare Stjärnsund och vi har sedan slutet av 1990-talet arbetat med att restaurera och återställa alléerna på bruket. Många av de gamla alléträden har under de senaste årtiondena blivit skadade eller dödats av almsjuka. Under dessa 20 år har föreningen planterat mer än 150 träd, främst lind och lönn, längs vägarna, efter Friarallén i Engelska parken, nere vid Polhems muséet och vid bruksdammen. Vi arbetar helt ideellt och trädinköpen finansieras genom dels medlemsavgifter och gåvor, dels genom att sälja vårt populära Trädogram som används vid bemärkelsedagar, avtackningar, uppvaktningar, minnesadresser etc.

Kontaktpersoner: Claes Hellqvist 070 482 89 60 och Jacob Dahlfors 070 539 64 24